Υπηρεσίες

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας υποδείξουμε την πιο ορθολογική και συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας υποδείξουμε την πιο ορθολογική και συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Τι κάνουμε

Παρέχουμε εξειδικευμένες λύσεις, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιβλαβών Οργανισμών (I.P.M.).

covid-19

Απολυμάνσεις

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες

Ποντίκια

Τρωκτικά

Πτηνά

Πτηνά

Ερπετά

Ερπετά

Ακάρεα

Ακάρεα

Κοριοί

Κοριοί

Ψύλλοι

Ψύλλοι

Μύγες

Μύγες

Κουνούπια

Κουνούπια

Σφήκες

Σφήκες

Σκορπιοί

Σκορπιοί

Αράχνες

Αράχνες

Έντομα Αποθήκης

Έντομα Αποθήκης

Απώθηση Αδέσποτων

Απώθηση Αδέσποτων

covid-19

Απολυμάνσεις

Πτηνά

Πτηνά

Κοριοί

Κοριοί

Κουνούπια

Κουνούπια

Αράχνες

Αράχνες

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες

Ερπετά

Ερπετά

Ψύλλοι

Ψύλλοι

Σφήκες

Σφήκες

Έντομα Αποθήκης

Έντομα Αποθήκης

Ποντίκια

Τρωκτικά

Ακάρεα

Ακάρεα

Μύγες

Μύγες

Σκορπιοί

Σκορπιοί

Απώθηση Αδέσποτων

Απώθηση Αδέσποτων

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της υγείας των ανθρώπων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν μια τεράστια γκάμα ασθενειών όπως διάρροια, σαλμονέλα δυσεντερία και θεωρούνται η 2η αιτία αλλεργίας μετά τα ακάρεα.

Τα πιο κοινά είδη στην Ευρώπη είναι Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα), Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα) Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα) και Supella longipalpa (καστανή κατσαρίδα).
Τις συναντούμε κυρίως σε χώρους παραγωγής τροφίμων όπως εστιατόρια, φούρνοι, catering, οικιακές κουζίνες αλλά και σε υγρά σημεία όπως σε υπόνομους και αποχετεύσεις.
Ο κύκλος ζωής τους φαίνεται να διαρκεί 170 περίπου ημέρες κάτω από ευνοϊκές συνθήκες και παράγονται 30-40 δεσμίδες αυγών κάθε 2-3 εβδομάδες, που σημαίνει ότι μια γερμανική κατσαρίδα και οι απόγονοί της φέρνουν στον κόσμο 300.000 νέες κατσαρίδες σε ένα χρόνο, ενώ μια αμερικανική μπορεί να φέρει 800 απογόνους σε ένα χρόνο.
Είναι δραστήριες τη νύχτα ψάχνοντας να βρουν φαγητό, νερό ,ταίρι και τότε είναι που προκαλούν προβλήματα: μπορούν να μολύνουν οποιοδήποτε εκτεθειμένο αντικείμενο όπως πιάτα, ποτήρια μαχαιροπήρουνα και με το σάλιο ή τα περιττώματά τους να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων και μολυσματικών μικροοργανισμών.
Γι’ αυτό η καταπολέμησή τους κρίνεται απαραίτητη και συνιστάται στις πολυκατοικίες και στα διαμερίσματα να γίνεται εφαρμογή 2 φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο και για τις επιχειρήσεις τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.

Τρωκτικά

Τρωκτικά

Τα κυριότερα είδη τρωκτικών που συναντούμε συνήθως είναι τρία:

  • Mus musculus (οικιακός ποντικός)
  • Rattus rattus (μαύρος αρουραίος στέγης)
  • Rattus norvegicus (καφέ - μαύρος αρουραίος των υπονόμων)
Τα τρωκτικά είναι τα πιο καταστροφικά παράσιτα για τα σπίτια, τις αγροικίες και τις επιχειρήσεις. Μασούν οτιδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για τη δημιουργία των φωλιών τους όπως χαρτιά, υφάσματα, καλώδια, πλαστικά, ξύλα κ.α. Επίσης καταστρέφουν και μολύνουν τα τρόφιμα.
Στο τρίχωμά τους φωλιάζουν πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως τσιμπούρια, ψύλλοι, ψείρες και μπορούν να μεταφερθούν εξαιτίας τους και να μολύνουν τις οικίες μας. Επίσης με το δάγκωμά τους αλλά και με τα ούρα και κόπρανά τους μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο σοβαρές ασθένειες όπως λεπτοσπείρωση, πανώλη, τυφοειδής πυρετός κ.α.

Η αντιμετώπισή τους γίνεται με ελκυστικά μυοκτόνα κρυμμένα σε παγίδες μυοκτονίας που τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις , μετά από έλεγχο του υπεύθυνου επιστήμονα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παγίδες χωρίς τη χρήση χημικών.

Πτηνά

Πτηνά

Τα πτηνά και ιδιαίτερα τα περιστέρια, είναι αρκετά ενοχλητικά στις αστικές περιοχές γιατί κάνουν τις φωλιές τους στις βεράντες των σπιτιών. Μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα δημόσιας υγείας, είτε επειδή είναι πιθανοί φορείς εντόμων, είτε διότι τα περιττώματά τους αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα απωθητικά είναι:

  • Μεταλλικές ακίδες, που τοποθετούνται σε μπαλκόνια, περβάζια, ταμπέλες καταστημάτων.
  • Απωθητικό δίχτυ μεγάλης ανθεκτικότητας , που τοποθετείται σε μπαλκόνια, διαδρόμους, ταράτσες, προσόψεις κτηρίων κ.τ.λ.
  • Σύστημα απώθησης πτηνών με χρήση παλλόμενων συρμάτων.
  • Δισκία με gel που απωθούν τα πτηνά μέσω της όσφρησης, της όρασης και της γεύσης. Προκαλεί μια ζεστή και κρύα αίσθηση στα πτηνά όταν έρθουν σε επαφή μαζί του.

Υπάρχουν και άλλα απωθητικά όπως spray, συσκευές που εκπέμπουν κραυγές αγωνίας, με υπέρηχους, με laser κ.α.

Ερπετά

Ερπετά

Τα ερπετά συναντιούνται αρκετά συχνά στην ύπαιθρο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Αποτελούν προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η θανάτωσή τους. Επιτρέπεται μόνο η απώθησή τους με συγκεκριμένα απωθητικά σκευάσματα, εγκεκριμένα από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Εφαρμογές απώθησης φιδιών πραγματοποιούνται σε πάσης φύσεως εγκαταστάσεις όπως σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εξοχικές κατοικίες, στάβλους, αποθήκες, οικόπεδα, σχολικές μονάδες, κατασκηνώσεις κ.τ.λ.

Τα απωθητικά προϊόντα που χρησιμοποιεί η JALCO απολυμαντική είναι αποτελεσματικά, ασφαλή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και φιλικά στο περιβάλλον.

Ακάρεα

Ακάρεα

Τα ακάρεα μαζί με τα τσιμπούρια ανήκουν στη οικογένεια των αραχνοειδών και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι γιατί έχουν μήκος κάτω του 1mm.

Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως στα στρώματα των κρεβατιών. Με τον ύπνο εισπνέοντας εισέρχονται στον οργανισμό και προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.

Η αντιμετώπισή τους γίνεται με συχνό καθαρισμό των στρωμάτων, των μαξιλαριών καλό αερισμό των δωματίων κ.τ.λ. Με την καταπολέμηση των κοριών και ψύλλων γίνεται ταυτόχρονα και καταπολέμηση των ακάρεων.

Κοριοί

Κοριοί

Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα κυρίως τη νύχτα. Τα είδη των κοριών που προκαλούν τσιμπήματα είναι ο Cimex lectularius( κοινός κοριός) και ο Cimex hemipterus. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1-7mm.

Τα δαγκώματα των κοριών γίνονται σε γυμνά μέρη του σώματος και προκαλούν εξανθήματα που εμφανίζονται σε μια σειρά.
Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε σκοτεινά σημεία όπως χαραμάδες, στρώματα κ.τ.λ.
Διαδίδονται μεταξύ τοποθεσιών με προσωπικά αντικείμενα π.χ. βαλίτσες και γι’ αυτό αποκαλούνται και ως “ταξιδιώτες”. Το έντομο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό στα ξενοδοχεία.
Καταπολεμούνται δύσκολα λόγω των κρυψώνων τους, και γίνεται με χημικά και με βιολογικά μέσα.

Ψύλλοι

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι ανήκουν στη τάξη Siphonaptera και τρέφονται και αυτοί με αίμα δαγκώνοντας ανθρώπους και ζώα. Έχουν σώμα σκληρό και πλευρικά πεπλατυσμένο και το μήκος τους φτάνει τα 3,3mm. Κάνουν άλματα που είναι 200 φορές περίπου μεγαλύτερα από το σώμα τους.

Είναι εύκολο να μεταφερθούν στην οικία μας με τα κατοικίδια ή με το σώμα μας, κάνοντας βόλτα σε πάρκο ή στην εξοχή.
Τα θηλυκά κρύβονται σε σκοτεινά και σκονισμένα μέρη για να γεννήσουν όπως γωνίες σπιτιών, στρώματα, μοκέτες κ.τ.λ. Προκαλούν τσιμπήματα που φέρουν έντονη φαγούρα αλλά μεταφέρουν και παράσιτα, διευκολύνοντας έτσι στη εξάπλωση των επιδημιών.

Η καταπολέμησή τους γίνεται με χρήση βιοκτόνων και σχολαστικό καθαρισμό των οικιών.

Μύγες

Μύγες

Η οικιακή μύγα (Musca domestica) είναι δίπτερο έντομο και ανήκει στην οικογένεια Muscidae.

Η διάρκεια της ζωής της είναι περίπου 8-10 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά (150-200 τη φορά κάθε 3-4 μέρες).
Είναι ικανές να μεταφέρουν πάνω από 100 παθογόνους παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον τύφο, τη χολέρα, τη σαλμονέλα, τη σιγκέλωση, τον άνθρακα, μολύνσεις των ματιών και πολλές άλλες ασθένειες.
Η οικιακή μύγα τρέφεται με υγρά ή ημι-υγρά, πέρα από τα στερεά οργανικά υλικά που προεπεξεργάζεται με το σάλιο ή τον εμετό της. Λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφής την οποία προσλαμβάνει ημερησίως, αφήνει περιττώματα σχεδόν συνεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστά αυτό το έντομο φορέα επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και πολύ επικίνδυνο.

Κουνούπια

Κουνούπια

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae και θεωρείται , ως ζώο, ο νούμερο ένα φονέας ανθρώπων στον κόσμο. Έχει στενόμακρο σώμα με μεμβρανώδη φτερά και με μια επιμήκη προβοσκίδα στη στοματική κοιλότητα.

Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ, αλλά τα θηλυκά χρειάζονται αίμα προκειμένου να ζήσουν και να κάνουν αυγά. Εναποθέτουν τα αυγά τους στην επιφάνεια των νερών, για το λόγο αυτό συναντούμε κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, σε λακκούβες, πεσμένα φύλλα ,υπονόμους, στις βάσεις από τις γλάστρες κ.τ.λ. Εκεί μέσα ζουν και αναπτύσσονται οι προνύμφες έως ότου γίνουν τέλεια έντομα.
Τα κουνούπια προσελκύονται από την κίνηση, τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή μας. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα.
Τρία είναι τα κύρια είδη κουνουπιών που συναντούμε στη χώρα μας. Είναι το γένος Anopheles που συναντάται σε παραθαλάσσιους βάλτους και ορυζώνες, το γένος Culex στο οποίο ανήκει το κοινό κουνούπι των πόλεων και το γένος Aedes στο οποίο ανήκει το κουνούπι Τίγρης.
Τα έντομα αυτά, με το τσίμπημά τους, εκτός από την κοκκινίλα και την έντονη ενοχλητική φαγούρα που προκαλούν στο σώμα μας, καθίστανται οι κύριοι φορείς σοβαρών λοιμώξεων για τον άνθρωπο, όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο Ιός του Δυτικού Νείλου, η ασθένεια της Εγκεφαλίτιδας, της Ελονοσίας κ.α.
Εξ αιτίας της διαφορετικής συμπεριφοράς της πτήσης τους αλλά και του χώρου εναπόθεσης των αυγών τους, η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και απαιτείται η δέουσα γνώση του υπεύθυνου επιστήμονα για τον τόπο και το χρόνο επέμβασης και με τα ενδεδειγμένα βιοκτόνα.

Σφήκες

Σφήκες

Η σφήκα είναι έντομο υμενόπτερο (Hymenoptera). Μοιάζουν πολύ με τις μέλισσες μόνο που έχουν πιο έντονο χρωματισμό και δεν έχουν τρίχωμα.

Έχουν κοινωνίες αλλά σε μικρότερο βαθμό από τις μέλισσες και οι φωλιές τους είναι μεγάλες με πολλά κελιά που μοιάζουν με εξάγωνα. Τις χτίζουν σε κρυφά σημεία, ανάμεσα σε χαραμάδες, κάτω από κεραμίδια , σε γωνίες, σε σωλήνες κ.τ.λ. Πολλές φορές χτίζονται σε τέτοια σημεία που είναι δύσκολη η πρόσβαση για το γκρέμισμά τους.
Είναι κυνηγοί άλλων εντόμων , έχουν ένα κεντρί με το οποίο τσιμπάνε τον εχθρό, όμως δεν το χάνουν μετά το τσίμπημα όπως οι μέλισσες.

Το τσίμπημα της σφήκας στον άνθρωπο είναι πολύ οδυνηρό, έχει οξύ πόνο και προκαλεί πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος. Είναι όμως και εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί πολλοί οργανισμοί παρουσιάζουν αλλεργίες, που μερικές φορές καθίστανται θανατηφόρες. Για το λόγο αυτό η ύπαρξη της σφήκας στο χώρο μας προκαλεί ανασφάλεια και το αίσθημα του φόβου για τυχόν επίθεση.

Η καταπολέμησή τους γίνεται κυρίως με το γκρέμισμα της φωλιάς τους έτσι ώστε να απομακρυνθούν από το χώρο.

Υπάρχουν όμως και οι μοναχικές σφήκες, που δεν έχουν φωλιές και η καταπολέμηση με χημικά σκευάσματα δεν είναι αποτελεσματικός. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπισή τους γίνεται δολωματικά , με ειδικά υλικά για την παγίδευσή τους.

Σκορπιοί

Σκορπιοί

Οι σκορπιοί ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδιων. Έχουν μήκος 3-19cm ,στο μπροστινό μέρος έχουν δαγκάνες ενώ η ουρά του καταλήγει σε ένα αγκάθι που περιέχει δηλητήριο.

Ζει σε σκοτεινά μέρη, κάτω από πέτρες, σε σωρό από ξύλα, σε σχισμές βράχων ακόμη και μέσα σε σπίτια σε σκοτεινά σημεία και κάτω από έπιπλα. Το βράδυ κυκλοφορούν για να βρουν τροφή (έντομα, αράχνες κ.α.). Το τσίμπημα του σκορπιού δε θεωρείται επικίνδυνο, προκαλεί όμως πολύ οξύ πόνο και ερεθίζει το δέρμα.

Δεν ανήκουν στα έντομα, καθώς διαθέτουν 8 ζεύγη ποδιών αντί για 6 και το σώμα τους έχει διαφορετική δομή από αυτή των εντόμων. Έτσι λοιπόν η αντιμετώπιση των παρασίτων αυτών δε γίνονται με απλά εντομοκτόνα αλλά απαιτείται η χρήση ειδικού βιοκτόνου με την ανάλογη δοσολογία.

Αράχνες

Αράχνες

Στην ομοταξία των αραχνίδιων ανήκουν και οι αράχνες. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη αραχνών ,τα οποία ποικίλουν σε χρώμα και μέγεθος. Λίγα από αυτά είναι επικίνδυνα ,όπως η ταραντούλα και η μαύρη χήρα.

Οι αράχνες πλέκουν ιστό και εκεί παγιδεύουν τα έντομα που αποτελούν την κύρια τροφή τους. Δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά είναι ενοχλητικές διότι φτιάχνουν τον ιστό τους οπουδήποτε βρεθούν, σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Εκτός αυτού, επειδή σε αυτόν παγιδεύονται έντομα που στο τέλος πεθαίνουν, μικρά τεμαχίδια του εντόμου ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Δεν ανήκουν στα έντομα, καθώς διαθέτουν 8 ζεύγη ποδιών αντί για 6 και το σώμα τους έχει διαφορετική δομή από αυτή των εντόμων. Έτσι λοιπόν η αντιμετώπιση των παρασίτων αυτών δε γίνονται με απλά εντομοκτόνα αλλά απαιτείται η χρήση ειδικού βιοκτόνου με την ανάλογη δοσολογία.

Έντομα Αποθήκης

Έντομα Αποθήκης

Τα έντομα αποθήκης είναι αρκετά επιβλαβή για τα αποθηκευμένα προϊόντα (σιτηρά, καλαμπόκι, ρύζι, αλεύρι, ξηροί καρποί κ.τ.λ.) τόσο γιατί υποβαθμίζουν την ποιότητά τους, όσο και γιατί μεταφέρουν με το σώμα τους διάφορους μικροοργανισμούς που προκαλούν ποικίλες αλλεργίες και παρενέργειες στον άνθρωπο.

Οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι αντιμετώπισης των εχθρών αυτών είναι με :

  • Ψεκασμό (ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης)
  • Νέφωση (με fogger ψυχρής ή θερμής εκνέφωσης)
  • Υποκαπνισμό (fumigation)
  • Φερορμονικές παγίδες. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των εντόμων αλλά και για βιολογική καταπολέμηση

Απώθηση Αδέσποτων

Απώθηση Αδέσποτων

Η JALCO Απολυμαντική μπορεί να σας διαθέσει ειδικά spray με τα οποία ψεκάζουμε τα μέρη του σπιτιού μας όπου συχνάζουν τα αδέσποτα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους.

Scroll Up